Cuvintele contează, indiferent de paradigma în care sunt așezate. Informația se construiește (și) din cuvinte, iar informația este materia primă a comunicării. Fiindu-ne la îndemână, se mai întâmplă să le tratăm cu superficialitate sau să le alterăm sensurile. Uneori, cuvintele sunt victime ale abuzurilor, alteori sunt prescurtate, sau, de câțiva ani, cuvintele în limba română au căpătat forme năstrușnice, influențate de limba engleză.

Vorbele lovesc sau mângâie, explică sau, dimpotrivă, se sprijină pe semne de întrebare.

De multe ori însă cuvintele au rolul nefericit de a acoperi golul din ființele care le rostesc. Sunt folosite de mincinoși și devin minciuni. Sunt copiate de la unii la alții și devin plagiate. Cuvinte goale sunt rostogolite cu abilitate de specialiști în comunicare și devin forme ale propagandei sau manipulării.

Cuvintele „schimbare”, „normalitate”, „dreptate”, „adevăr”, „justiție” s-au degradat de atâta utilizare fără acoperire în realitate.

Cuvintele acestea și-au păstrat toate calitățile și defectele. Dar repetarea lor neîncetată le-a slăbit,  le-a făcut incompatibile cu propriul lor sens. Folosirea lor doar pentru că „sună bine” a creat o perspectivă aburitoare, care răstoarnă rosturile organizării oricărei societăți.

Lista e foarte lungă, vă invit să o completați dumneavoastră. Sunt sigur că fiecare român (la cuvântul “român” nu îmi dau seama cum stau lucrurile) știe cel puțin un cuvânt obosit, prăbușit, distrus de ceea ce i s-a întâmplat sau i se întâmplă.

Va trebui să ne salvăm cuvintele. Să ne rămână și nouă ceva.

“La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul”.

Așa începe Evanghelia după Ioan, trimițându-ne în acea zonă de sacralitate care stă la temelia  lucrurilor. Sau, dacă nu vă place această abordare, spusele Sfântului Ioan Evanghelistul pot fi citite ca un îndemn spre respect față de corpul și spiritul cuvintelor. Iar dacă nu vă place nici această interpretare, putem rămâne doar în limitele comunicării.

Oricum ar fi, va trebui să salvăm cuvintele de eșafodul degradării lor și să avem grijă de ele.

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply