Cum să distrugi o piesă. La Grand Cinema&More din Băneasa Shopping Center se joacă (și) teatru de cea mai bună calitate. Sâmbătă seara, parcarea marelui complex dedicat cumpărăturilor de orice fel e neîncăpătoare. Ca și mall-ul. Seara de weekend rece construiește un oraș în oraș în nordul Bucureștilor. Undeva la etajul întâi, într-una din sălile de cinema, se joacă teatru. Spectacolul Cum să distrugi o piesă a umplut sala.

Povestea unui spectacol de teatru pus în scenă de amatori undeva în Marea Britanie.

Acesta este pretextul. O trupă de teatru de amatori pune în scenă o piesă polițistă. O crimă, un conac, câteva personaje legate între ele prin nebănuite fire, un detectiv și o iarnă cumpită care îi izolează de lume pe protagoniști. O poveste englezească desprinsă parcă din Agatha Christie.

Dar trupa noastră de amatori are probleme la prima reprezentație. Decorul e șubred și pune probleme actorilor amatori. Ei înșiși au probleme cu înțelegerea cuvintelor, cu accidentele care îi hărțuiesc de-a dreptul, cu recuzita și cu regia tehnică. Obstacolele însă nu îi opresc, iar spectacolul lor devine un show care zguduie sala de hohote de râs.

Cum să distrugi o piesă este o succesiune de gaguri.

O succesiune de întâmplări de un haz absolut se înșiră în fața spectatorilor într-un ritm nebunesc. Actorii (profesioniștii, de această dată) sunt în vervă. Replicile sunt rostite cu bucuria celui care știe că spusele sale înveselesc audiența. Deși pare ușor, Cum să distrugi o piesă presupune mișcare, efort și precizie. Comedia e grea, dar e cu atât mai bună cu cât efortul nu se vede.

O comedie bună și o trupă în formă.

Cristina Bazavan scrie pe Republica.ro despre trupa care a pus în scenă Cum să distrugi o piesă. „…o parte din distribuție este formată din promoția de aur 2005 UNATC – grupul de actori tineri care au schimbat teatrul independent, dar și registrul spectacolelor comice: Andreea Samson, Vlad Logigan, Cătălin Babliuc, Andrei Mateiu, Dan Rădulescu, Pavel Bârsan, Bogdan Cotleț, Marin Grigore, Radu Micu. Lor li se adaugă Ada Galeș, Ilona Brezoianu, Andreea Mateiu, Răzvan Oprea, Angel Popescu, Adrian Anghel și Silviu Mircescu. Regizorul spectacolului este George Dogaru – parte din aceeași generație de aur 2005, regizor pentru serialele Mondenii și Ai Noștri.” (O avancronică a piesei găsiți aici). O trupă și un spectacol de notă mare. O notă bună și pentru decoruri (Petre Țalea), și pentru costume (Eli Damanakis). Prodcător (ce bine că avem producători de teatru!): compania WONDERTHEATRE.

Închei aici. Cum să distrugi o piesă merită văzut. Disimularea produce umor pe scenă. Altul decât efectul disimulării de pe câmpul de luptă politic. Sau din societatea românească. Caragiale are urmași și aici, și aiurea, iar acest lucru, chiar dacă nu ne vindecă, ne face să ne simțim mai bine.

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply