Croația imaterială în lista UNESCO

By 01/10/2016Observ

Croația  are 12 obiective înscrise în Lista patrimoniului universal UNESCO. Patrimoniul material cuprinde cetăți, biserici, orașul vechi  Dubrovnik etc. Pe lista patrimoniului imaterial găsim obiceiuri populare, muzica istriană (o cântare nobișnuită, pe un timbru special, cântare realizată parțial pe nas), un turneu cavaleresc, mai multe procesiuni dar gasim și: arta fabricării jucăriilor de lemn, producția de turtă dulce și dantelăria.

Jucăriile din lemn provin din zona montană croată. Ele sunt făcute de bărbaţi; sunt realizate din lemn de salcie, tei, fag şi paltin. Pictura jucăriilor este însă făcută de femei; flori și forme geometrice roșii, galbene şi albastre.

Turta dulce are adesea forma unei inimi, e împodobită cu sticlă colorată și e un amestec delicios de făină, zahăr și fel de fel de mirodenii.

Dantela era făcută în atelierele satelor de munte din zona Lepoglava. Cea din insula Pag se cusea simplu, cu acul, pe când cea din insula Hvar era îmbogățită cu fir de agavă.

Am găsit toate aceste minunății pe tarabele din centrul istoric al Zagrebului. Unele – în piața veche a orașului, pe lângă fructe și legume și vitrine frigorifice cu brânză țărănească. Altele, în centru, unde autoritățile au organizat un târg tradițional, unde pe o scenă se cânta muzică populară, iar în public patrulau soldați și cavaleri din Evul Mediu.

Un căluț pe roți costă 5,25 Euro, iar un fluture pictat, tot cu roți, cu un mecanism simplu care face aripile să se miște în timp ce e împins de un băț – 3,3 Euro. Destul de scumpe, dar sunt obiecte frumoase, handmade din totdeauna…

Târgul e plin însă și de alte obiecte tradiționale. Seamănă cu cele de la noi (nu cu cele făcute de chinezi și vândute de șmecheri prin parcări, sub brandul Dracula…). Mături, scaune, oale de lut, coșuri, butoaie, pălării, damigene, figurine de lemn, fluiere, ulcioare – tot ce vrei.

Și dacă tot e veselie în centrul Zagrebului, pe tarabe găsim rachiuri tradiționale – șliboviță, rachiu de miere, de pere, de roșcove chiar – și multe soiuri de vin.

Un călău în milocul pieței, sprijinit într-o secure uriașă, încearcă să fie fioros. Nu e, toată lumea zâmbește și se fotografiază cu personajul. Amestecul echilibrat de vechi și nou, de tradiție și modernitate, e o bucurie pentru fiecare.  Iar a călători înseamnă a fi mereu în afara razei de acțiune a necruțătorului asasin oficial…

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply