Sistemul de sănătate este în mare deficit de medici și de cadre medicale. Dar Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) refuză prelungirea contractelor pentru medicii care au împlinit 65 de ani și renunță la aceștia de parcă ar fi niște …truse medicale învechite.

Medicii care au împlinit vârsta de pensionare trebuie să își reînnoiescă anual contractele cu Casele de Asigurări Județene sau a Municipiului București. Conform Legii nr.113/2016 pentru modificarea art. 391 alin. 8 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, anual, o comisie alcătuită din membri ai Caselor de Asigurări, ai Direcțiilor de Sănătate și ai Colegiului Medicilor decide prelungirea sau încetarea contractului. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis în luna mai 2016.

Legea nu are norme de aplicare, iar comisia lucrează fără criterii și fără …explicații!

Începând din toamna anului trecut, comisia constituită în București a refuzat prelungirea contractelor. În jur de 400 de medici nu își mai pot trata pacienții decât în sistem privat, iar rețetele eliberate de aceștia nu mai pot fi compensate.

Medicii care au depus actele pentru prelungirea contractului au primit răspunsuri seci: contractul nu se mai prelungește. O parte dintre aceștia a făcut contestație. Contestațiile au fost însă fără efect. Răspunsul a fost același. Au cerut explicații, dar niciunul dintre membrii comisiei nu le-a putut răspunde. Și nici nu avea cum să le răspundă: comisiile funcționează pe baza unei legi care nu are norme de aplicare și, mai mult, comisiile nu au criterii pe baza cărora să își fundamenteze deciziile. Practic, un mecanism fără niciun fel de reper decide dacă un medic poate sau nu să mai profeseze după ce a împlinit vârsta de pensionare. ”Comisiile” subțiază astfel și mai mult rândurile medicilor, slăbite deja de exodul spre zări mai bune.

Peste 14.000 de medici au părăsit sistemul de sănătate românesc de la intrarea României în UE.

În fiecare an, numărul celor care pleacă este mai mare decât numărul absolvenților de medicină. Raportul este de 2500  de absolvenți, față de 3000  de medici care aleg Vestul. O cercetare sociologică a stabilit că 80 la sută din studenții facultăților de medicină din România sunt gata să plece din țară. Studiile sunt mai mult decât îngrijorătoare. Federaţia Europeană a Serviciilor Publice arăta, în 2013, că aproximativ 3% dintre doctorii români şi 5-10% dintre asistente emigrează în fiecare an.

Exodul continuă. Medicii români migrează spre țările occidentale.

România este țara care alocă 5% din PIB pentru sănătate; cel mai mic procent din toate țările Uniunii Europene.  Schimbarea aproape anuală a miniștrilor și a managerilor caselor de sănătate a creat debandadă. La fel, schimbările legislației. Sistemul de sănătate s-a ”plimbat” de la stânga la dreapta eșicherului politic trecând prin toate extremele. A trecut inclusiv prin epoca desființării spitalelor, iar fostul președinte, actualul senator Traian Băsescu, nu s-a sfiit să facă lobby marilor firme de asigurări americane și europene, pe care a dorit să la ”lege”la CNAS.

Refuzul CNAS de a reînnoi contractul cu această categorie de medici este o lovitură dată pacienților români. ”Verdictele” și funcționarea  comisiei au fost atacate în instanța de contencios administrativ.

Atitudinea reprezentanților CNAS este inexplicabilă și are consecințe deosebit de grave asupra funcționării sistemului de sănătate. Refuzul CNAS de a reînnoi contractul cu această categorie de medici este o lovitură dată pacienților români. Practic, aceștia, dacă apelează la un medic care nu are vârsta “regulamentară” acceptată de CNAS rămân fără medic și fără medicamente compensate.

Un medic de familie are, în multe situații, peste o mie de pacienți pe listele sale.

Mulți medici de familie care au vârsta de pensionare lucrează în localități mici, în comune și sate. Sunt singurii medici pe o rază de zeci sau sute de kilometri. Sunt punctul de sprijin pentru diagnostic și tratament într-o lume care are nevoie de ei, care are nevoie de rețete compensate sau de trimitere la spital. Dacă medicul aflat în această situație nu-și poate prelungi contractul cu CNAS, acești oameni rămân, la propriu, fără acces la serviciile medicale.

Prof. univ. dr. MSc A.V. Ciurea

Prof. univ. dr. Alexandru-Vlad Ciurea: ”Reducerea numărului de medici într-o țară care funcționează din acest punct de vedere la cotă de avarie este o crimă.”

Celebrul neurochirurg scrie într-un articol din Viața Medicală: ”Funcționarii CNAS au obligația să lucreze corect (…) în folosul pacienților. Pacienții sunt prima prioritate, nu organizarea, posturile, bugetele, achizițiile etc. În condițiile în care sunt medici care fac patru norme de gardă în spitale (…) este inacceptabil ca instituția care trebuie să aibă grijă de pacienți să elimine cât mai mulți medici din sistem.”

Refuzul CNAS îi lovește și pe medicii de familie, dar și pe profesorii universitari.

Medicii de familie au investit bani în cumpărarea sau închirierea spațiilor. Le-au mobilat și utilat. Au cumpărat computere și echipamente medicale. Trăiesc lucrând în cabinet, ca și asistenții lor medicali.

Aceeași soartă o au medicii primari care au împlinit vârsta de pensionare.

Prof. Ciurea: ”Se vorbește pe la colțuri că nu ar mai fi bani în sistem. Dar știe cineva cu exactitate câți bani sunt colectați real? A făcut vreodată cineva , vreo autoritate, oricare ar fi acesta, vreo informare publică transparentă? Este rușinos că Ministerul Sănătății restituie bani la buget, iar CNAS renunță la o mare categorie de medici. A renunța la serviciile unor medici în condițiile de criză profundă a sistemului este o măsură josnică. Niște funcționari încearcă astfel să își justifice incompetența managerială. Absurdul situației are gravitatea unei crime!

Foto: jordangrimmer.deviantart.com, desktopimg.com

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply