Neurochirurgul A.V. Ciurea a operat peste 23.000 de pacienți.

Târgul de carte Gaudeamus a fost prilejul lansării unei cărți speciale pentru mine, o carte cu și despre ilustrul neurochirug și profesor român Alexandru Vlad Ciurea: “Călătorii în centrul gândirii”.

Timp de aproape doi ani l-am “încolțit” pe profesorul Alexandru Vlad Ciurea cu întrebările mele. Despre copilăria sa, despre anii de școală, despre anii de facultate. Am vorbit despre  istoria neurochirurgiei românești, despre excelența în acest domeniu atât de delicat și atât de greu. Despre cazuri, despre operații, despre muncă. Despre studenți, medici tineri, rezidenți și alți profesori români sau străini. Despre străduință și performanță.

Coperta Călătoriilor întreprinse alături de profesorul A.V.Ciurea

Coperta Călătoriilor întreprinse alături de profesorul A.V.Ciurea

Profesorul mi-a răspuns uneori în weekend-uri, alteori seara, în cabinetul său de la Spitalul Bagdasar-Arseni și, mai nou, de la Spitalul Sanador din Capitală (www.sanador.ro). Am vorbit, am notat și am înregistrat convorbiri, apoi am ales câteva mărturii din sutele de scrisori de mulțumire ale foștilor săi pacienți. Am adăugat apoi mai multe articole de opinie publicate de domnul profesor Alexandru Vlad Ciurea în presa noastră.

A ieșit o carte de aproape 300 de pagini: “Călătorii în centrul gândirii”. De publicarea ei s-a ocupat, într-o manieră impecabilă, Editura Minerva – www.edituraminerva.ro.

La lansare, în două ore, toate exemplarele aduse la târgul de carte s-au epuizat. Printre cei care au prezentat cartea s-a numărat un alt medic celebru, prof. univ. dr. Irinel Popescu. “Profesorul Alexandru Vlad Ciurea este un om care a scris istorie.  Continuând opera unor înaintași precum Dimitrie Bagdasar și Constantin Arseni și alături de contemporani iluștri precum Leon Dănăila, Alexandru Vlad Ciurea intră, cu siguranță, în galeria marilor maeștri ai neurochirurgiei românești”, a spus, printre altele, dr. Irinel Popescu.

“Mă opream în timpul operațiilor și ceream colaboratorilor să ne rugăm”, mi-a spus odată profesorul. Am păstrat propoziția aceasta în minte. Vă invit la lectură.

În fotografie: prof. univ. dr. MSc A.V.Ciurea, prof. univ.dr. Irinel Popescu și semnatarul acestor rânduri

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply