Urmăritul general Puiu Popoviciu, miliardar condamnat la șapte ani de închisoare, are un avocat mai mult decât celebru: Louis Freeh. Dl. Freeh este fost judecător federal și fost șef al FBI. Adică, un bun cunoscător al legilor americane și un la fel de bun cunoscător al secretelor poliției secrete. Acum a apărut public și în România. Tema lui: salvarea lui Puiu, un erou al timpurilor offshore și nu numai. Cum îl salvează? Simplu, desființează actul de condamnare.

Pe scurt, despre un fost șef al FBI

Louis Freeh a devenit șeful temutei instituții în mandatul de președinte al lui Bill Clinton. A condus FBI între 1993 și 2001. Cariera lui a început la vârsta de 25 de ani, când a intrat în sistemul secret american. A fost „special agent” al FBI. A crescut și a ajuns procuror în New York, a lucrat în domeniul crimei organizate și a condus câteva anchete tari. A obținut condamnări în dosare de trafic de droguri și de crimă. A devenit apoi judecător la nivel de district.

După ce a părăsit FBI, a trecut în domeniul privat.

Louis Freeh conduce azi compania Freeh Group International Solutions, LLC. Pentru cine nu știe, LLC înseamnă Limited Liability Company. Tradus în limba română – Societate cu Răspundere Limitată. Pe scurt: SRL. Această firmă – găsiți aici detalii – este, de fapt, o firmă de investigații privată, care cercetează, investighează, furnizează analize și rapoarte privind riscurile pentru orice client care plătește și are nevoie de informații.

Pagina firmei „mamă”

Clientul poate să fie o altă firmă, care vrea să știe dacă partenerii să sunt de încredere, poate să fie o bancă aflată în expasiune sau în dificultate, poate să fie un guvern care are nevoie de informații despre un alt guvern.

Anvergura acestui tip de companie este strâns legată de cei care o dețin și/sau o conduc. Iar serviciile acestor firme „speciale” sunt extrem de scumpe.

În toată lumea, foști agenți secreți sau foști polițiști deschid astfel de afaceri. Serviciile acestora sunt scumpe și sunt direct proporționale cu reputația conducătorilor și serviciul secret din care provin (Mossad, FBI, MI5, MI6, KGB șamd). Scandalul Black Cube (website-ul companiei aici) de anul trecut din România a fost declanșat de firma cu același nume din Israel, deținută de foști lucrători ai Mossad. O echipă a firmei a fost angajată de cineva – nu e foarte clar cine a fost angajatorul – și a fost trimisă în România să o spioneze pe șefa DNA.

Din Freeh Group face parte și firma de avocatură Freeh, Sporkin & Sullivan, LLP.

LLP înseamnă „Parteneriat cu Răspundere Limitată”. Nu avem în România un echivalent, dar putem să spunem că Freeh, Sporkin & Sullivan, LLP este o subsidiară a marelui grup.

Pagina subsidiarei de avocatură

Iată ce scrie domnul avocat Freeh într-un comunicat adresat publicului român (prin intermediul presei, desigur): “Sunt profund dezamăgit de recenta decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România în ceea ce priveşte condamnarea omului de afaceri Gabriel Popoviciu la şapte ani de detenţie. Sentinţa şi condamnarea nu sunt susţinute nici de fapte, nici de lege”.

Fostul șef al FBI susține că anul trecut a analizat cu experții din firma sa, cu foști judecători federali și foști spioni FBI povestea lui Puiu Popoviciu și că nimic nu se susține. Justiția a greșit. Nici măcar terenul care l-a îmbogățit numai pe Puiu, nu și pe partenerul său – Universitatea de Agronomie – nu ar fi fost proprietate publică a statului. Probatoriul, cu înregistrări cu tot, are „numeroase deficienţe de ordin legal şi factual în cazul domnului Popoviciu”, ne comunică dl. Freeh. Mai multe despre comunicatul american pe news.ro.

De ce analiza din 2016 devine comunicat de presă în 2017? Nu știm. După cum nu știm cât a plătit Puiu pentru concluziile din comunicatul dlui Freeh? De asemenea, nu știm care e rostul acestui demers? Puiu e condamnat definitiv. Poate vrea să elimine posibilitatea de extrădare a condamnatului și are nevoie, pe lângă asistența juridică, de multă vizibilitate… Putem presupune orice. Dar, chiar dacă nu știm cât facturează firma dlui Freeh către clientul Puiu, știm din ce bani plătește acesta avocatul de la FBI. Așteptăm cu interes executarea silită.   

Foto: funnyjunk.com
Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply