Carrefour este numele unui lanț de magazine uriașe care are, fiecare, parcare mare și bine organizată. Dar știe oricine acest lucru, nu-i așa?!… În București, la capătul parcării de la Carrefour Orhideea, un grătar sfârâie plăcut. Micii, cârnații și scăricica vibrează deasupra cărbunilor încinși. Cartofii prăjiți și garniturile de legume stau calde în vasele de sub vitrină. Ți se face foame instantaneu.

Carrefour la porție sau la meniu?

Sunt cu doi colegi. Subliniez prezența lor pentru că ne-am fentat toți trei. Am cerut câte o porție de scăricică, salate și garnituri. O damă brunetă manevrează cu atenția cuvenită unghiilor lungi casa de marcat. „O porție de scăricică, o porție de cartofi prăjiți, o porție de salată de castraveciori acri”. Se adună 22 de lei de căciulă. „Cam mult”, zice unul dintre colegi. „Parcă am văzut că un meniu cu toate astea costă 15 lei”. Bruneta zâmbește irezistibil. „Nu ați cerut meniu, ați cerut la porție.” Așa e, noi am crezut că porția e meniu, dar nu e. Separat, fiecare costă mai mult.

Partea de panou unde mâncarea e descrisă ca „porție”.

Cealaltă parte a panoului. Aici apare cuvântul „meniu”.

Dacă citeam cu atenție panoul din fața coșmeliei rustice, poate ne dădeam seama de înțelesurile semantice din parcarea de la Carrefour. Dar un text e pe o parte a panoului, celălalt text e pe cealaltă. Nu ne-am prins, ne-am fript! Bruneta privește dincolo de noi, nu mai suntem interesanți, am plătit…

Bodyguard-ul pare bine instruit.

Intervine prompt când, după ce am mâncat mai scump ceva ce puteam mânca mai ieftin, am făcut câteva fotografii cu telefonul. A țâșnit dinamic din spatele umbrelei roșii, după cum se vede în fotografie. „Nu aveți voie să faceți poze, e proprietate privată!”, mă informează cu fermitate. Mă îndepărtez, dar se ține după mine ca scaiul. „Vă rog să ștergeți pozele”. Bag telefonul în buzunarul de la piept. „Hai, bagă mâna și ia telefonul și șterge tu imaginile”, ripostez eu. Scaiul mai bolborosește ceva, dar pășesc în afara proprietății private, iar el se oprește brusc. Plec sătul și cu fotografiile în telefon. Am învins, n-am învins? Nu știu. Nici măcar nu a fost grozav grătarul de la Carrefour.

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply