Canapeaua face parte din istoria noastră recentă. Generalii, barosanii, vedetele, pițipoancele, poporul – toată lumea are canapea.

De pe canapeaua sa, fiecare vede ce poate – podeaua, tavanul, televizorul. Se vede că DNA cercetează corupția. Se vede că SRI a informat și despre corupție. „O anumită parte a presei” ne spune că DNA e o „portocală” și că SRI e un SRL. Cealaltă „parte a presei” spune că bandiții au pus mână de la mână și au otrăvit portocala. Sistemul e stat în stat, statul e o noțiune teoretică.

Păpușa blondă de pe canapea încinge și mai mult atmosfera. Care păpușă? Cea de pe canapea, desigur.

Canapeaua, ca un seif cu informații secrete

Foști procurori și foști ofițeri de informații descoperă că instituțiile pentru care au lucrat sunt triste, ziariști specializați în dezvăluiri se descoperă pe sine, iar parlamentari de toate culorile își plimbă persoana prin studiourile de televiziune, să-i vadă lumea cum scuipă semințe de pe canapeaua emisiunilor de mare valoare. Interviurile, declarațiile și judecățile de valoare curg din și către canapea. Americanii au și ei obiectul în dotare, au și rușii, au și privații de la Black Cube canapele. Europa are și ea canapele, ce să-i faci, n-ai ce să-i faci, canapeaua ei de soartă!

Cine ține banii la canapea? Nimeni. Banii sunt în altă parte.

De fapt, ce se întâmplă? Se întâmplă că se bat, deodată, mai multe găști.

Toți au ceva de ascuns. Cei mici ascund greșeli mici. O legătură nepermisă cu un general de informații, o casă făcută cu bani insuficient de albi, un cont gras în bancă, o excursie, un amantlâc, un cadou sau, pur și simplu, își ascund coloana vertebrală periculos de strâmbă.

Cei mari ascund greșeli ceva mai mari. Fabrici și uzine furate, câmpuri tactice onshore și offshore, legături nepermise cu interlopi redutabili sau cu străini acoperiți. Pe listă mai găsim: dosare penale ascunse sub birou (iată că nu doar canapeaua e personaj!), business-uri sub acoperire, alegeri trucate la toate nivelurile, contracte cu dedicație șamd.

Chiar stând pe canapeaua voastră, știți cu toții cum stau lucrurile cu spălarea cadavrelor, plânsul la mormânt străin și manipularea asta cotidiană.

Acoperiți sau nu, fetele și băieții ăștia se bat pentru putere și bani. Ne așteaptă zile fierbinți. Canapeaua stă să explodeze!

Foto: harpgallery.com, davidwolfe.com

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Join the discussion One Comment

  • Marian Dragoi says:

    Intrebare: oare cat din zavera se datoreaza unui (re)sentiment cat se poate de omenesc: invidia unei brunete pe o blonda?

Leave a Reply