Botezul Domnului sau Boboteaza este o mare și veche sărbătoare creștină. Taina Sfântului Botez este taina nașterii întru ființă creștină. Oricine a intrat măcar o dată într-o biserică a văzut cât de bine e plasat Sfântul Ioan Botezătorul: în cele mai multe lăcașuri este așezat, în așa numită icoană Deisis (descriere frumoasă pe crestinortodox.ro), lângă Iisus Hristos și Fecioara Maria.

Icoana Deisis

Interpretarea este următoarea: în Hristos este recapitulată întrega omenire, Fecioara Maria reprezentându-i pe cei de după El, iar Ioan Botezătorul pe cei din Vechiul Testament. Hristos devine împlinirea istoriei, având de-o parte și de alta proorocii și Biserica. În timpul liturghiei, unul dintre preoți deschide calea cu o lumânare aprinsă, el reprezentându-l pe Ioan Botezătorul, cel care a deschis cumva calea Domnului. Un personaj extrem de charismatic – nu la nivelul lui Iisus, dar foarte aproape – pomenit în toate Evangheliile.

Nevoia de a vedea pentru a crede

Sunt, iată, aproape două milenii de când omenirea sărbătorește Botezul lui Iisus în apele Iordanului. Știrile, mărturiile, fotografiile celor care au ajuns pe malul râului au sute de mii de vizualizări în mediul online, un etalon de engagement. Un interes “de când lumea” pentru …dovezile că acele lucruri chiar s-au întâmplat. O nevoie de a vedea pentru a crede.

În fiecare an are loc o adevărată desfășurare de forțe în zona râului Iordan. Autoritățile deschid porțile zonei de frontieră dintre Israel și Iordania, zonă extrem de securizată. Pe culoarul special amenajat pătrund zeci și sute de autobuze și mașini pline cu oficialități și pelerini. Pentru că …nimic nu e simplu, nu?

Pe drum, povestesc cei care au fost acolo, multe indicatoare în limba engleză cu Locul Botezului. Deși 90% din populație este musulmană, totuși ei consideră o mare onoare faptul că pe teritoriul țării lor se află al treilea loc important al creștinătății, după locul Răstignirii și Învierii Domnului Iisus Hristos (Ierusalim) și locul Nașterii Sale (Bethleem).

Geografic, Iordanul izvorăște din Munții Libanului, apoi traversează Marea Galileii și, după un lung și sinuos traseu, se varsă în Marea Moartă. Pe o distanță de 180 de kilometri, Iordanul alcătuiește granița naturală dintre Israel și Iordania, lungimea totală a acestuia fiind de aproape 360 de kilometri. În evreiește, Iordanul este numit și “râul care coboară”.

La Botezul Domnului, apa Iordanului se întoarce spre izvoare și e sărată la gust

Miile de oameni care merg acolo în ciuda riscurilor și cu soldați înarmați la fiecare pas, o fac pentru a merge pe același drum cu cel care a schimbat lumea, Iisus Hristos. Credincioșii care participă la slujba de sfințire dau mărturie că, pentru câteva clipe, apele Iordanului se întorc înapoi, curgând dinspre Marea Moartă spre Marea Galileii, adică dinspre vărsare spre izvoare, spre a cinsti astfel, în felul lor, marele praznic. Cei care au băut din apele Iordanului în această zi au observat că acestea sunt sărate, iar nu dulci, după cum sunt de obicei; acest lucru este explicat prin faptul că, întorcându-se înapoi, râul aduce cu sine ape sărate din Marea Moartă.

Nevoia de dovezi palpabile pentru a crede ne urmărește până aproape de definire. Suntem replici ale lui Toma Necredinciosul care, apostol-apostol, dar tot a ținut să atingă rănile lui Iisus pentru a se convinge.

Cum spuneam, textele despre Botezul Domnului au zeci de mii de views. Cele despre apele Iordanului cu gust sărat, la fel. Dar nici în fața lor nu cred toți.

Iisus l-a chemat pe pescar alături de el și i-a zis că vor schimba lumea. E un proces greu, se vede treaba. Cât o mai dura?

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply