Banii n-au miros, ucid sau fac oamenii fericiți. Depinde de care parte a crizei economice te afli. Pandemia a lovit economia mondială în moalele capului. Toate statele au luat măsuri de protejare a antreprenorilor. Toate, mai puțin România. Autoritățile noastre dorm.

Țările conduse de guverne dinamice au banii pregătiți.

Guvernul italian a alocat 7,5 miliarde de euro pentru reducerea impactului economic al pandemiei. A obținut și acordul Comisiei Europene pentru a nu include acești bani în calculul deficitului pe anul în curs.

Banii Italiei sunt pentru companiile care înregistrează o scădere de 25% a veniturilor. Acestea vor lua credite fiscale la dobânzi foarte mici. De asemenea, Italia a redus taxele pentru firme.

Economia Portugaliei – susținere puternică din partea guvernului.

Firmele portugheze care înregistrează scăderi ale vânzărilor cu cel puțin 40%, vor putea suspenda temporar contractele de muncă. Angajații vor primi două treimi din salariu – maximum 1.900 de euro. 70% din sumă este suportată de stat.

Tot Portugalia.

Companiile ale căror afaceri scad cu cel puțin 20% vor putea apela la o linie de credit guvernamental. Statul a pus la dispoziție 200 de milioane de euro.

Mă opresc aici cu exemplele. Dacă am vorbi despre Germania (550 miliarde de euro), SUA (500 miliarde dolari) sau Franța (300 miliarde de euro), ar trebui să realizăm că nu avem pe nimeni în fruntea țării. Nu mă pot abține! România – nimic!

Și Uniunea Europeană se mișcă lent.

Marțea trecută, Ursula vond der Leyen a anunțat că pregătește banii pentru a ajuta firmele europene. Comisia Europeană va crea un fond de investiții care ar putea ajunge la 25 de miliarde de euro. Așteptăm cu interes.

Banii nu sunt chiar totul! Iată niște fapte bune.

 • Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a donat Spitalului CF Timisoara două concentratoare de oxigen.
 • S-a lansat prima platformă online de logopedie. Cuprinde lista logopezilor, teme și exerciții online pentru copii.
 • În atelierele Colegiului Tehnic „I. C. Ștefănescu” vor fi confecționate mii de măști de protecție.
 • Gigi Becali a cerut și a primit o listă de materiale medicale necesare la Institutul „Matei Balș”. A umplut un camion și le-a donat. Apoi a mai cerut o listă.
 • Interpreții de la Opera din Brașov au cântat de acasă, online, ținându-și copiii în brațe. Fabulos!

Încă o veste, nu știu dacă e rea sau bună.

Un sondaj arată încrederea românilor în conducătorii lor. Președintele Iohannis a ajuns la o încredere de doar 35%. Orban e la 20%. Rareș Bogdan – la 17%.  Raed Arafat se bucură de un grad de încredere de 57%. Ar trebui arestat în regim de urgență, nu-i așa? Că tot s-au străduit să-l dea afară când au pus mâna pe guvernare băieții lui Klaus și Ludovic.

Nu am ieșit azi din casă.

Am lucrat. Norocul meu că lucrez (mult) online. M-am uitat la știri la TV, am citit știri pe Internet. Am fost și pe Facebook. Spre seară, am văzut un film foarte bun – „Knives on”. Am vorbit la telefon și pe Internet cu mai multă lume. Toți sunt bine. Banii pe care îi aveam ieri în portofel îi voi avea și mâine. Mâine ies după țigări.

Am descoperit două cântece dedicate epidemiei și pe Violeta Alexandru cu mască și parbriz.

Hitul primăverii, Chill Dobrică, „Stau acasă”. Despre izolare și coronavirus. Am râs, încă avem umor. Mai vedem peste vreo două săptămâni. Găsiți cântecul aici.

Celălalt era un folkist cu mască. Amuzant și el.

Violeta Alexandru este ciuma penibilă a acestui guvern.

Dacă intrați pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii, o veți descoperi în sute de fotografii. Arogantă și trăitoare pasională a unei povești de amor cu propria persoană. Pun aici fotografia. Doamna e ministru!…

Banii ca banii, dar am descoperit un exercițiu de propagandă cel puțin dubios.

Am scris și pe Facebook, dar reiau tema. Guvernul a început exercițiile de propagandă! Am descoperit un un site al „știrilor oficiale” – stirioficiale.ro. (Nu vreau să dau linkul!) Are la bază un parteneriat între Code for Romania Task Force (un proiect susținut de ING Bank, Romanian-American Foundation și Fundația Vodafone), Guvernul României și Autoritatea pentru Digitalizarea României. Tot Guvernul.

Autorii sunt mândri de creația lor.

S-au mai implicat în proiecte electorale, de informare a diasporei etc. Adică, orientați bine politic.

„O sursă de informare corectă, nealimentată de panică poate ajuta populația României să fie vigilentă în felul în care accesează, asimilează și distribuie rafalele de știri prezentate în media.”

Să le luăm pe rând.

 1. Nu există „știri oficiale”. Există „informații oficiale”.
 2. Știrile sunt făcute de jurnaliști pe baza informațiilor (oficiale sau nu!).
 3. Jurnaliștii sunt persoane calificate în meseria lor. Băieții și fetele din spatele spatelui acestui site nu sunt jurnaliști.
 4. Site-ul e inutil câtă vreme guvernul are canale de comunicare oficiale.
 5. Poate deveni „util” doar concurând presa reală pe care o desconsideră în mod evident.
 6. Apariția acestui mijloc „de informare” în situație de urgență și în parteneriat cu guvernul îl definește ca mijloc de propagandă oficială.

Măi, băieți, democrația înseamnă altceva.

Iar în situație de urgență, chiar dacă legea permite Guvernului să facă ce vrea, puțină reținere nu strică. Trebuie să ne spălăm pe mâini, nu pe creiere!

Numărul celor infectați este la finalul acestei zile 217. 33 de cazuri noi. 4 pacienți sunt la Terapie Intensivă. Președintele și guvernul vor lua măsuri…

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Join the discussion One Comment

Leave a Reply