Institutul Cantacuzino va trece în coordonarea Ministerului Apărării Naționale. Institutul de Seruri și Vaccinuri „Prof. Dr. Cantacuzino“ – așa cum s-a numit inițial – este al doilea institut de acest fel din lume. Primul a fost Institutul „Pasteur“, de la Paris. A fost înființat la 16 iulie 1921, prin Mare Decret al regelui Ferdinand I. Nou-înființatul Institut de Seruri și Vaccinuri primește numele fondatorului său, Prof. Dr. Ion Cantacuzino, care a fost și primul director.

Profesorul Ion Cantacuzino provine din marea familie a Cantacuzi­nilor.

La 16 ani, cel ce avea să fondeze Institutul Cantacuzino devine elev al Liceului „Louis le Grand“ din Paris. Între 1882 și 1885, a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie din Orașul Luminilor. Își face serviciul militar în România, apoi revine la Paris și studiază științele naturale și, în paralel, medicina. Lucrează la Institutul Pasteur, apoi revine în țară și înființează, la Iași, un laborator în cadrul Institutului de Bacteriologie.

Devine profesor universitar la Facultatea de Medicină. Pune, practic, bazele microbiologiei și imunologiei românești. Înființează „Revista Științelor Medicale“, „Annales de Biologie“ și „Archives Roumaines de Pathologie Experimentale et de Microbiologie“. Este autor al Legii Sanitare din 1910 și înființează șase laboratoare antiepidemice în țară. Mai multe informații despre viața și activitatea profesorului găsiți aici.

Institutul Cantacuzino, profesorul care l-a creat și i-a dat numele și substanța sunt parte a devenirii noastre.

Modernizarea României ar fi fost mai grea și mai îndelungă în timp fără efortul Profesorului. Institutul Cantacuzino a fost, de la înființare, un monument al științei medicale românești. Nici regimul comunist nu s-a atins de acest obiectiv. Parte componentă a sistemului medical, Institutul Cantacuzino și-a păstrat destinația inițială. Românii au avut vaccinuri și seruri, s-a făcut cercetare și s-a făcut și producție. Până acum aproximativ un deceniu, când institutul a intrat într-un declin care avea să-i prevestească dispariția.

În ultimii zece-unsprezece ani, Institutul Cantacuzino a fost condus extrem de prost.

Mutat de la Ministrul Sănătății la Ministerul Educației și viceversa, citirea realității ne-a arătat că un institut puternic ar concura serios alți fabricanți de medicamente și vaccinuri din lume, iar valoarea imobiliară a acestuia este extrem de mare. Nu este prima dată când atrag atenția asupra faptului că falimentul și dispariția institutului ar face multă lume fericită. Iar managementul defectuos este primul și cel mai important pas către faliment.
La 21 septembrie anul acesta, Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de Urgență, trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea Minis­terului Apărării Naționale. Președintele Klaus Iohannis a trimis însă legea de aprobare a OUG a trimis legea de aprobare a ordonanței la reexaminare în Senat. Președinția constatase un viciu de procedură. Părea că, din nou, Institutul Cantacuzino își continuă drumul spre desființare.

Guvernul insistă, iar săptămâna viitoare Institutul Cantacuzino va fi preluat, prin Hotărâre de Guvern, de către Armată.

Conform proiectului, se va numi Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino. În contextul în care România este membră NATO, un institut de seruri și vaccinuri, dar și cu o mare componentă de cercetare, creează nenumărate avantaje țării noastre și aliaților săi. Institutul Cantacuzino este un obiectiv medical de importanță strategică.

Desființarea acestui institut ar fi ar fi fost o crimă. Avem nevoie de Institutul Cantacuzino din toate punctele de vedere. Sper să nu mai apară nicio piedică până săptămâna viitoare!

Foto: bucurestifm.ro

Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea

Author Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea

Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea este neurochirurg, director științific al Spitalului Sanador

More posts by Prof. Univ. Dr. MSc Alexandru Vlad Ciurea

Leave a Reply