Cum definiți lumea de azi? Războaie, atentate, migrație, Brexit, Trump, Putin, sărăcie, locuri de muncă, schimbări climatice.  În căutare de soluții, Europa (anchilozată, după unii comentatori sau birocratizată în exces, după alții) a construit un mecanism prin care armonizează agendele legislative ale instituțiilor sale și le așează într-o schemă de priorități.

Pentru prima dată de la înființare, principalele instituții ale Uniunii Europene – Consiliul, Parlamentul și Comisia – au semnat, în decembrie, un acord comun cu privire la prioritățile legislative europene.

Miroslav Lajčák

„Acest lucru va permite instituțiilor UE să coopereze mai strâns pentru a face față provocărilor importante care ne așteaptă în viitor”, a declarat Miroslav Lajčák, ministrul slovac al afacerilor externe și europene și președinte al Consiliului.

Cele mai importante teme pentru Europa.

Investițiile și creșterea economică. UE va consolida Fondul european pentru investiții strategice. De asemenea, va urmări uniunea bancară și a piețelor de capital, dar și apărarea comercială a uniunii.

Locurile de muncă pentru tineri, creșterea securității sociale și înființarea unui Corp european de solidaritate.

O mai bună protecție a cetățenilor. Frontiere inteligente, controlul deținerii și comercializării armelor de foc, măsuri antiteroriste. Concomitent, vor fi luate măsuri pentru combaterea spălării banilor (în strânsă legătură cu finanțarea terorismului) și pentru schimbul de informații legate de cetățenii din afara spațiului UE, dar care se găsesc pe teritoriul uniunii.

Refugiați sirieni, Gara Keleti, Budapesta. Foto: theminaretonline.com

Europa va reforma politicile referitoare la migrație. E nevoie de solidaritate mai mare cu refugiații, dar și de implicare economică în țările afectate de crize pentru a trata direct cauza.

Nu în ultimul rând, UE va crea piață digitală unică și va construi politici unitare în domeniul energiei. La acest ultim capitol, accentul se pune pe prevenirea schimbărilor climatice – energie curată pentru toți cetățenii din Europa.

”Consiliul, Parlamentul și Comisia au convenit, totodată, că sunt necesare progrese și în ceea ce privește urmărirea angajamentului lor față de valorile europene comune și în ceea ce privește combaterea fraudei fiscale, menținerea principiului liberei circulații și consolidarea contribuției Europei la asigurarea stabilității, securității și păcii”, se mai spune în textul Acordului.

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Leave a Reply