1 Decembrie este Ziua Națională a României. În această zi s-a săvârșit unirea Transilvaniei și a Banatului cu țara. Ziua Marii Uniri.

Marea unire a început înainte de 1 Decembrie 1918, cu Basarabia și Bucovina.

Mai întâi a fost unirea Basarabiei, la 27 martie 1918. A urmat unirea Bucovinei (15/28 noiembrie 1918).

1 Decembrie nu a devenit Ziua Națională a României atunci, la 1918. La 10 Mai 1866, Carol I depunea jurmământul în fața Adunării Reprezentative a Principatelor Unite – Țara Românească și Moldova. Începea construcția României moderne, iar 10 Mai devenea Ziua Națională. Zi care coincidea cu proclamarea independeței la 1877.

1 Decembrie a devenit zi națională prin votul Parlamentului din vara anului 1990, la câteva luni de la Revoluția din decembrie 1989. Opoziția, țărăniștii și liberalii, au cerut ca data celebrării să fie 22 decembrie. Dar nu a avut suficiente voturi. Așa că, de 27 de ani, 1 Decembrie, ziua-simbol a Marii Uniri, este Ziua Națională a României.

Marea Unire a durat prea puțin. România Mare nu e pe agenda politică de la București.

Molotov și Ribbentrop, reprezentanții lui Stalin și Hitler, au reconfigurat harta României. Basarabia a devenit Republica Sovietică Socialistă Moldovenească. Nordul Bucovinei și Ținutul Herței au fost mutate în Republica Sovietică Socialistă Ucraineană.

Și fascismul și comunismul s-au prăbușit. De 27 de ani trăim într-un sistem democratic. Basarabia a devenit Republica Moldova. Este o țară românească, dar este altă țară. Nordul Bucovinei și Ținutul Herței sunt tot parte a Ucrainei.

Chișinăul și Cernăuții nu sunt în grațiile României eliberate de comunism.

Niciun președinte nu a lucrat pentru revenirea celor două provincii românești în hotarele de la 1 Decembrie 1918. Suntem europeni, suntem membri NATO și defilăm cu mândrie de 1 Decembrie în uniforme din primul război mondial. Dar nu avem demnitatea să trecem Prutul. Exercițiile de imagine ale fostului președinte sau tăcerile constante ale celui actual fac din Prut un ocean de netrecut. Despre soarta românilor din Nordul Bucovinei și Ținutul Herței nici măcar nu știm mare lucru.

1 Decembrie este o zi mare, amintirea unui moment istoric de acum 99 de ani. Dar este doar o amintire. România nu e întreagă așa cum a fost atunci. Și nici nu pare cineva preocupat să o întregească.

Vă invit să ascultați un cântec special și vechi – Cântă cucu’n Bucovina. La mulți ani tuturor românilor, oriunde i-a așezat nedreptatea istoriei! 

Foto: agerpres.ro, basarabia91.blogspot.ro

Tudor Artenie

Author Tudor Artenie

More posts by Tudor Artenie

Join the discussion One Comment

Leave a Reply